Пакистанският фондов пазар започна новата година положително. Според анализатори обаче икономическите резултати

...
Пакистанският фондов пазар започна новата година положително. Според анализатори обаче икономическите резултати
Коментари Харесай

Пакистанският фондов пазар започна новата година с ръст

Пакистанският фондов пазар стартира новата година позитивно. Според анализатори обаче икономическите резултати на страната през тази година ще зависят от това по какъв начин ще протекат изборите през февруари. До средата на следобяд на 1ви януари фондовият пазар се увеличи с 3%, като главният показател от 100 акции набъбна с 1884 пункта.

" 2024 година е година на избори. Ако вота се проведе гладко, спокойно, то той определено ще окаже своето въздействие върху стопанската система ", споделя Шехерияр Бут, анализатор на акции.

Пакистан е изправен пред икономическа рецесия с влошаваща се инфлация, която води до повишение на цените на питателните артикули. Закъсалата стопанска система на страната получи избавителен пояс от Международния валутен фонд предходната година, откакто той утвърди дълго чаканата избавителна стратегия. През юли МВФ подава първата вноска от 1,2 милиарда $ в централната банка на азиатската държава в рамките на избавителната договорка, целяща да помогне на Исламабад да избегне несъблюдение на отговорностите си по погашение на външния си дълг.

" 2023 година се оказа най-лошата година за хората в Пакистан. Инфлацията доближи рекордните 38 %. В началото на годината съществуваше заплаха страната да не извърши отговорностите си по външните заплащания ", твърди Бут.

Според експертите в страната обаче, Пакистан има потребност от ново съглашение за заем с МВФ. То би трябвало да се употребява, с цел да се помогне на стопанската система да се възвърне, като междувременно се отворят и повече работни места.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР